Flikk inntar smarthus-markedet

Med den nye leverandøren Flikk kan smarthus-markedet vente seg enda tøffere konkurranse framover. Med seg har de teknologi- og sikkerhetsleverandøren Safe4 Security Group og utviklingsmiljøet Rocketfarm.

– Jeg tror vi skal kunne sparke godt fra oss. Vi bygger på ledende teknologier, som vi kombinerer med en nyutviklet, enkel og brukervennlig app. Vi har også valgt å satse på åpne standarder som gir kunden stor fleksibilitet. I tillegg vil vi tilby 24/7 alarmsentral, sier Christin Aare Vabø, daglig leder i Flikk.

Miljøet bak det nystartede selskapet har sin bakgrunn fra energibransjen. Med seg har de teknologi- og sikkerhetsleverandøren Safe4 Security Group, som blant annet leverer Flikks gateway, eller hjertet i smarthus-løsningen. Appen har de laget samen med utviklermiljøet Rocketfarm.

I første lansering tilbyr Flikk bevegelsessensor, magnetkontakter for dører og vinduer, stikkontakter og lyspærer. Fortløpende de neste ukene får kundene tilgang på flere nye sensorer som røyk-, vann,- og innbruddsdetektorer. Sikkerheten vil etter hvert ivaretas av den døgnbemannede alarmsentralen til Safe4 Security Group.

Åpen standard

Flikk vil i første omgang baserer seg på produkter og komponenter som kommuniserer med kommunikasjonsprotokollen Zigbee, men Vabø sier gatewayen også er tilrettelagt for å støtte andre kommunikasjonsprotokoller i markedet.

- De fleste på markedet velger den ene eller den andre standarden. Vi har valgt en teknologi som støtter blant andre Zigbee og Z-wave, fordi de har hver sine kvaliteter, og fordi det vil gi kundene mange flere produkter å velge mellom på sikt, sier Vabø.  

Med åpen standard ønsker Flikk også at kundene skal kunne kjøpe smarte komponenter og duppedingser hvor som helst, og ikke bare gjennom Flikk. På Flikk’s hjemmesider ligger det allerede en liste komponenter som Flikk støtter, og som kan kjøpes andre steder enn hos smarthus-leverandøren. 

- Det er viktig for oss å gi kunden mulighet til å samle de fleste av sine smarte komponenter i én app – for eksempel smarte lyspærer, stikkontakter, brannvarslere m.fl. For eksempel vil en rekke lyspærer fra både Ikea og Osram fungere fint med Flikk. Kundenes valgfrihet har vært viktig i utviklingen av løsningen, sier Vabø.

Energikompetanse

Kompetansen fra energibransjen har miljøet bak Flikk tatt med seg inn i produktutviklingen, og denne blir enda viktigere framover, tror Vabø.

- Nye teknologier, mellom annet de nye automatiske strømmålerne, kommer trolig til å endre både tariffering av nettleie og handel av strøm på sikt. Vi har allerede fått elbiler og annet utstyr som krever mye effekt, og etter hvert vil stadig flere produsere strøm hjemme. Alt dette må en smarthus-løsning både støtte og utnytte, og vi ønsker å bruke vår kompetanse fra energiområdet til å utvikle gode løsninger her, sier Vabø.

Allerede i dag kan Flikk gi god oversikt over strømbruken. Med en såkalt blinkteller på strømmåleren er ikke løsningen avhengig av de nye automatiske strømmålerene for å gi denne oversikten.

Mer i vente

Tidligere i år presenterte Flikk konseptet sammen med Safe4 Security Group på Mobile World Congress i Barcelona, og fikk flere gode tilbakemeldinger på konseptet. Nå ser Vabø fram til å få produktene de har jobbet med i lang tid ut på markedet og fortsette produktutviklingen i Flikk.

– Det vi lanserer nå er bare starten. Det er bare fantasien som setter grenser for hva et produkt som Flikk kan omfatte av ting som gjør hjemmet smartere, tryggere og mer komfortabelt. Vi har foreløpig jobbet ut en liste på nesten 200 konkrete brukersituasjoner vi ønsker å gjøre bedre eller enklere med Flikk. Vi jobber med flere av dem samtidig, og kommer til å lansere nye komponenter og funksjoner etter hvert, sier Vabø.

Selv om konkurransen hardner til i smarthus-markedet, er det viktig for Flikk å skynde seg langsomt.

Vi mener det er viktig at testingen og kvalitetssikringen først og fremst skjer hos oss og våre testbrukere, og ikke hos kunden. Så vi tar den tiden vi trenger for å være sikre på at det vi leverer holder mål, avslutter Vabø.

Tilbake til toppen